Poľnohospodárstvo na Slovensku

Ľudia majú veľmi rozdielne názory na stav našich potravinárskych a poľnohospodárskych systémov, či už pozitívnych, alebo negatívnych. Realita je však taká, že ty ako spotrebiteľ, si môžeš vždy vybrať.

Keď nakupuješ jedlo v supermarkete, väčšina peňazí, ktoré zaplatíš, pripadá na prepravu, spracovanie, balenie, chladenie a na marketing týchto potravín, a nie nevyhnutne na samotných poľnohospodárov.

Každým centom, ktorý za potravinu v supermarket zaplatíš, vytváraš tak po týchto výrobkoch väčší dopyt. Naopak, ak nakupuješ lokálne potraviny, alebo požaduješ lokálne potraviny v tvojom miestnom obchode, vytváraš tak úplne odlišný a dôležitý dopyt.

Keď nakupuješ od miestneho poľnohospodára, nie len že podporuješ túto komunitu, ale tvoje peniaze sa takisto vrátia späť do výroby väčšieho množstva lokálnych potravín. 

Navyše, zakaždým keď nakupuješ u lokálneho farmára máš príležitosť klásť otázky a dozvedieť sa o ich poľnohospodárskych procesoch viac, vďaka čomu môžeš lepšie porozumieť tomu, čo konzumuješ.

Ekonomický rast krajiny

Podporovať lokálnych farmárov patrí aj k ekonomicky rozumným riešeniam, vďaka ktorým sa zvyšuje ekonomická stabilita krajiny a zamestnanosť.

Farmári, ktorí vytvárajú hodnoty a zamestnávajú ľudí, sú nenahraditeľní – či sú to malí alebo veľkí farmári.

Poľnohospodárstvo je neoddeliteľnou organickou súčasťou národného hospodárstva každej krajiny. Nepochybne patrí medzi jeho najdôležitejšie oblasti a zodpovedá nie len za zásobovanie obyvateľstva potravinami. Rovnako dôležitý je fakt, že takisto ovplyvňuje vývoj klimatických zmien na Zemi.

Klimatické zmeny

Klimatológovia na Slovensku vypracovali scenáre možnej zmeny klímy na základe očakávaného zosilnenia skleníkového efektu atmosféry v nasledujúcich rokoch. 

Pre možnú klimatickú zmenu existuje pre naše územie niekoľko scenárov, ktoré predpovedajú zvyšovanie teplôt na našom území.

Stále častejšie u nás objavujú vlny horúčav, teda obdobia s extrémne teplým počasím, často sprevádzaným vysokou vlhkosťou vzduchu.

Trvajú dlhšie ako napr. v 80-tych rokoch minulého storočia. Určite ste zaregistrovali aj epizódy veľmi teplého počasia v zimných mesiacoch, napr. február, kedy sme mali denné teploty až do 20°C. 

Samozrejme, že ak po takomto teple príde prúdenie studeného vzduchu k nám, ovocné stromy sú veľmi citlivé a mráz „oberie“ úrodu už na začiatku. Toto sa stalo už v roku 2016, aj v roku 2017. 

V lete sú na našom území častejšie prívalové zrážky a búrky s intenzívnym krupobitím, ktoré tiež dokážu poškodiť úrodu. 

Práve malí a strední farmári sú vzorovým príkladom toho, ako by malo poľnohospodárstvo fungovať v udržateľnej forme, na rozdiel od veľkovýrobcov. Veľkovýrobcov, ktorý produkujú nekvalitné potraviny a páchajú enormné škody na životnom prostredí.

Generácia nových farmárov, ktorí by mali o toto odvetvie záujem však rapídne klesá. 

V rámci zachovania našej národnej integrity potrebujeme týchto farmárov podporovať aj vo vlastnom záujme, aby sa z našej krajiny čerstvé a lokálne potraviny nevytratili úplne.

Ty sám, ako jednotlivec, máš možnosť týchto farmárov podporiť a rozhodnúť o budúcnosti našej Zeme a nášho prostredia, každým jedným nákupom.

farmari

- Barbora Vigašová / Tím Lokal Farmár

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Podieľaj sa na vývoji aplikácie
Local Farmer a

Získaj aplikáciu
Na rok zdarma!

Zanechaj nám email a staň sa jedným z prvých lokálnych farmárov

Pre zdravší svet

Buď medzi prvými
užívateľmi

chcem odoberať novinky od Local Farmer na email